Wat is responsive webdesign?

Ethan Marcotte  Responsive Webdesign

Eén website die op alle apparaten goed weergegeven wordt?

Een responsive website houd rekening met het schermformaat en bedieningsmogelijkheden van alle mogelijke apparaten.

Het is op dit moment de meest gebruikelijke manier om een website te ontwikkelen die ook op andere apparaten dan alleen de computer naar verwachting werkt.

Maar er bestaan toch aparte mobiele websites, zoals bijvoorbeeld m.nu.nl hoor ik je denken?

Klopt, maar dit is voor de meeste websites achterhaald. De eerste smarphones hadden nog niet de rekenkracht om websites optimaal te tonen, waardoor een hele simpele variant een noodzaak was. Ook zijn er in de tussentijd zo veel verschillende apparaten bijgekomen (denk aan: tablets, gameconsoles en smart tv's) waarmee men websites kan bekijken dat alleen een website specifiek voor mobiel niet effectief meer is.

Daarbij heeft een responsive website ook enkele voordelen ten opzichte van een mobiele website. Er hoeft namelijk maar één website bijgehouden te worden. De totale ontwikkelkosten zijn lager en de website is zoekmachine-vriendelijker (een zoekmachine ziet geen verschillen tussen een normale en responsive webite).

Uiteraard zijn er ook nog steeds goede redenen om voor een aparte mobiele website of webapp te kiezen. Op het moment dat er specifieke functionaliteit nodig is, (denk aan de reisplanner van de NS) is een app of mobiele website wel een goede oplossing.

Wil je ook een responsive website? Neem dan contact met ons op.

Of lees meer op:
Responsive design & SEO (Marketinfacts)
Mobiel voorop: responsive design voor mijngarage.nl (Marketingfacts)
App, mobiele of responsive site: de voor- en nadelen op een rij (Frankwatching)
A Book Apart